Πληροφορίες

Στο νότιο άκρο των Κυκλάδων βρίσκεται η μοναχική Ανάφη, ένα μικρό νησί με λιγοστούς κατοίκους. Βραχώδες έδαφος και ξηρό μεσογειακό τοπίο απλώνεται σε όλο το εύρος του νησιού, που λούζεται από τον ήλιο του Αιγαίου. Παρθένες αμμώδεις παραλίες εκτείνονται κυρίως στη νότια ακτή του νησιού, η οποία στα ανατολικά καταλήγει στον μονόλιθο του Καλάμου, έναν επιβλητικό απότομο βράχο που στέκει αγέρωχος μέσα στην απεραντοσύνη του πελάγους. Το φυσικό αυτό μνημείο έχει ξεχωριστή σημασία για τους ντόπιους, αφού εδώ είναι χτισμένα τα δύο μοναστήρια του νησιού, αυτό της Ζωοδόχου Πηγής και αυτό της Παναγίας της Καλμιώτισσας, της προστάτιδας του Ανάφης. Ένα δίκτυο παλιών μονοπατιών διασχίζει την ύπαιθρο του νησιού και δίνει τη δυνατότητα στους φίλους της πεζοπορίας να γνωρίσουν το άγριας ομορφιάς τοπίο και να απολαύσουν μοναδικές θέες προς τη θάλασσα.

Η Χώρα, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω από το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου, είναι ο μοναδικός οργανωμένος οικισμός του νησιού. Πρόκειτα για ένα γραφικό τυπικά κυκλαδίτικο χωριό με θολωτά μονόχωρα σπίτια, ασβεστωμένα σοκάκια και εκκλησιές. Στην Χώρα, ένα μέρος της οποίας είναι χτισμένο μέσα στο ενετικό κάστρο, δεν κυκλοφορούν οχήματα, γεγονός που χαρίζει μια υπέροχη γαλήνη. Εξερευνήστε την περπατώντας και βρεθείτε σε ήσυχες γωνιές και σημεία που προσφέρουν εντυπωσιακή θέα προς τη θάλασσα, εκεί όπου ο ορίζοντας χάνεται μέσα στο απέραντο γαλάζιο. 

Η Ανάφη υπήρξε για πολλά χρόνια απομονωμένη ακτοπλοϊκά και μακρυά από την τουριστική κίνηση άλλων νησιών του Αιγαίου. Τις τελευταίες δεκαετίες διαμορφώνονται στο νησί τουριστικές υποδομές, σταδιακά και με σεβασμό στην φυσιογνωμία του τόπου. Σήμερα η Ανάφη προσελκύει ταξιδιώτες που αναζητούν ήρεμες διακοπές σε παρθένα αιγαιοπελαγίτικα τοπία με αυθεντικούς και φιλόξενους ανθρώπους.

Πρόσβαση

  • Από και προς Πειραιά: Η Ανάφη συνδέεται με τον Πειραιά, με συμβατικά πλοία, 3 φορές την εβδομάδα. Τα πλοία προσεγγίζουν επίσης τα νησιά Πάρος, Νάξος, Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Θήρα, (Σαντορίνη), Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος και Μήλος, ανάλογα με το δρομολόγιο.
  • Από και προς Θήρα (Σαντορίνη) και άλλα νησιά των Κυκλάδων: Η Ανάφη συνδέεται με τη Σαντορίνη, σχεδόν καθημερινά με τοπικά δρομολόγια. Το ταξίδι διαρκεί 2 ώρες περίπου. Με τοπικά δρομολόγια, συνδέεται άλλες 2-4 φορές κάθε εβδομάδα με τα νησιά Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Νάξος, Πάρος, Μύκονος, Σύρος, Κύθνος και Κέα. Η Σαντορίνη έχει πυκνή αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα, αλλά και αρκετές πόλεις της Ευρώπης.